Kimmo Tuomi (c) Anna Liukas

News

Millaista on auditoijan työ? Haastattelussa johtava arvioija Kimmo Tuomi

Hel. 20 2024

Kimmo Tuomi teki pitkään töitä tuotelaadun parissa. Laatupäällikön työ vaihtui kuitenkin toukokuussa 2023 auditoijan työhön Bureau Veritaksella (BV). Tällä hetkellä Kimmon työ on arvioida organisaatioiden ISO 9001 laatu-, ISO 14001 ympäristö- ja ISO 45001 työterveys- ja turvallisuusjärjestelmiä. 

Pyysimme Kimmoa kertomaan, mikä sai hänet valitsemaan uran auditoijana ja millaiselle henkilölle työ sopii.

Mikä sai sinut valitsemaan uran auditoijana?

”Olin edellisessä työssä 16 vuotta ja kaipasin jotakin uutta. Pidän siitä, että auditoijana pääsee näkemään monenlaisia yrityksiä ja tapaamaan ammattilaisia eri aloilta”, Kimmo pohtii. 

Miten hommat BV:llä lähtivät käyntiin?

”Perehdytys oli todella hyvä. Pääsin observoimaan moniin auditointeihin. Tällä hetkellä minulle menee viikossa neljä päivää auditointeihin ja yksi raportointiin”, Kimmo kertoo. 

Kimmon aiempi työ laatupäällikkönä antoi hänelle hyvät eväät pärjätä auditoijana, sillä hänellä oli jo kokemusta ”pöydän toiselta puolelta”. Ilmapiiriä BV:llä Kimmo kuvailee kannustavaksi. Ihmiset ovat ammattitaitoisia ja työhönsä sitoutuneita. 

”Tulen hyvin juttuun työkavereiden kanssa ja heidän innostuksensa tarttuu. Meillä on tiivis hyvä porukka sekä kannustava esihenkilö. Apuja ja oppeja on aina saatavilla”, Kimmo jatkaa. 

Mikä on ollut työssäsi haastavinta?

”Tällä alalla jotkut saattavat kokea jatkuvan autolla ajon haastavaksi, mutta minulle se ei ole ollut tähän asti mikään ongelma. Itse auditoinnit ovat menneet myös hyvin, mutta voisin kehittyä vielä raporttien ja suunnitelmien tekemisessä. Niissä on yllättävän paljon asioita, jotka pitää muistaa tarkistaa ja se on todella aikaa vievää. Onneksi meiltä löytyy hyvät ohjeet näiden tekoon”, Kimmo pohtii. 

Mikä BV:llä työskentelyssä on parasta?

”Meillä on kansainvälisesti valtavasti työntekijöitä, mutta siitä huolimatta tuntuu, että olemme pienessä porukassa. Täällä ei ole kylmän kankeaa, päinvastoin. Tiivistetysti, meillä on pienemmän yrityksen fiilis, mutta suuren firman etuudet”, Kimmo kertoo.

Kenelle suosittelisit auditoijan uraa?

”Tässä työssä on hyvä olla ulospäin suuntautunut, sillä asiakaskäynnit ovat iso osa työnkuvaa. Tulee olla myös luova, sillä et tule aina saamaan suoria vastauksia. Joskus on osattava erottaa tärkeät asiat kaiken muun keskustelun joukosta”, Kimmo sanelee. 

Auditoijalta on hyvä löytyä myös go with the flow -asennetta, sillä aina ei voi jäykkänä seurata omaa suunnitelmaa. 

”On myös oltava tarkka, sillä raporteissa on tietyt asiat, jotka niistä tulee löytyä”, Kimmo lisää. 

Miten haluaisit vielä kehittyä työssäsi? 

Jatkuva halu kehittyä korostuu myös auditoijan työssä. Kimmo kertoo haluavansa oppia tulkitsemaan eri standardeja entistä paremmin. Myös lisäpätevyyksien hankkiminen kiinnostaa. 

”Jos pitäisi valita, minkä pätevyyden hankkisin seuraavana, niin ISO 50001 olisi mielenkiintoinen mahdollinen seuraava askel”, Kimmo päättää.